donderdag 24 oktober 2013

Timpano

“Timpano” is een Italiaans pastagerecht uit de oven. In de film Big Night is Timpano het gerecht dat de harten en tongen van de feestgangers van het restaurant van Primo en Secundo steelt. Het zou mij niet verbazen als Timpano helemaal geen authentiek Italiaans recept is, maar gewoon voor de film is bedacht en later tot een soort Urban Legend geworden. Hoe het ook zij: het is in ieder geval leuk om een keer met een flink gezelschap (dit recept is goed voor acht personen) dit bijzondere gerecht te serveren. Geef er sla, de film en flink wat te drinken bij en je hebt het recept voor een memorabele Italiaanse avond.

Als je op het internet zoekt naar Timpano kom je voornamelijk Amerikaanse sites tegen waar vooral wordt gewaarschuwd voor het vele werk dat dit recept met zich mee brengt. In mijn beleving is dit niet zo: het kost niet meer arbeid dan een andere hoofdgerechten die ik maak, maar je moet wel ruim voldoende tijd hebben, in verband met de lange bereidingsduur. (voorbereiden: 45 minuten, deeg kneden: 10 minuten, wachten: 60 minuten, vullen: 15 minuten, bakken: 90 min, wachten 30 minuten) In totaal moet je dus zeker vijf uur voor het serveren met de bereiding beginnen. Op een vrije dag zal dat natuurlijk geen probleem zijn.

De korst

  •  600 g bloem
  • 220 g boter
  • 5 eierdooiers
  • 3 theelepels zout
  • 230 ml ijskoud water

Vorm

Gebruik een emaillen of rvs-vorm van ongeveer 10 cm hoog met een diameter van circa 30 cm. De korst moet flink over de rand hangen, want deze vouw je terug als de vulling er in zit.

Bereiding

  1. Meng de ingrediënten voor de korst tot een soepel deeg en laat dit een uur in de koelkast rusten.
  2. Kook in de tussentijd de penne gaar en bereid de overige ingrediënten:
  • maak de tomatensaus van twee blikken tomaten, twee wortels, twee stengels bleekselderij, een rode ui, vier teentjes knoflook en een flink glas wijn. Pureer de saus en zet weg
  • kook zes eieren hard, spoel af, pel en zet in koud water weg
  • maak groenteballetjes (of Köfte) van gepureerde gefrituurde 1 aubergine, 1 ui, een halve geraspte bloemkool en 2 eetlepels kikkererwtenmeel. Meng alles door elkaar, vorm balletjes en frituur deze.
  • snijd de kazen. Neem bijvoorbeeld 150 g bergkaas/Provolone, of goede belegen Boerenkaas en 200 g Mozzarella, 150 g Pecorino of Parmezaan, grofgeraspt of gebruik goede belegen Hollandse kaas.
  1. Smeer de vorm in met olijfolie en bestrooi dit met paneermeel,griesmeel of broodkruim.
  2. Warm de oven voor op 180°C
  3. Rol het deeg uit tot een dunne lap en leg deze in de vorm
  4. Vul de vorm met laagjes pasta, kaas, eieren, groenteballetjes enz.
  5. Schenk de tomatensaus aan het einde over de vulling heen
  6. Vouw het deeg over de rand als de vulling er goed aangedrukt in zit. Bestrijk deze met olijfolie
  7. Bak de Timpano minimaal anderhalf uur en controleer regelmatig het resultaat
  8. doe een plank of een groot dienblad, platte serveerschaal of iets dergelijks over de Timpano en draai deze om.
  9. Verwijder dan de schaal voorzichtig
  10. Laat de Timpano nu nog eens 20 minuten rusten en snijd er dan punten van.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten